[...] tabletek. Pozwala to na dostarczenie cennych substancji odżywczych do organizmu za pomocą relatywnie niewielkiej porcji. Spirulina zawiera w swoim składzie m.in. białka, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, czy żelazo. Wydaje się być dobrym wyborem m.in. dla wegetarian i wegan starających się ograniczyć negatywny wpływ deficytów [...]
[...] w porównaniu z 0,6 g na tydzień w grupie kontrolnej. GISSI. Badanie zostało zaprojektowane w celu zbadania niezależnych i połączonych skutków stosowania oleju z ryb oraz witaminy E (300 mg dziennie) na zachorowalność i śmiertelność po zawale serca. Pacjenci otrzymujący 1 g dziennie oleju rybiego (0,85 do 0,88 mg EPA + DHA) byli narażeni na [...]
[...] nazywane nutrikosmetykami. Przyczyniają się one do polepszenia kondycji organizmu, co przekłada się na wygląd cery, włosów i paznokci. Zawierają one w sobie głównie witaminy, składniki mineralne, substancje biologicznie czynne, kwasy tłuszczowe. Dlaczego ALLDEYN COLLAROSE? Jednym z takich preparatów jest ALLDEYN COLLAROSE, który został [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
[...] to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. Dostarczają pełnowartościowych białek, błonnika, jak i bogate są w minerały i witaminy. Sama zmiana jakości stosowanych pokarmów jest już znacznym krokiem ku poprawie wyglądu. Makroskładniki Trzeci element to dobór odpowiedniej proporcji [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
[...] w pożywieniu, to jednak jest dość słabo wchłaniane. Suplementacja zatem jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Aby poprawić wchłanianie, można dodatkowo uwzględnić suplementowanie witaminy C, D, witamin z grupy B, z magnezem, kolagenem oraz cynkiem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś MSM, to zanim sięgniesz po dawkę 3 g, zacznij od mniejszej porcji i [...]
[...] układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, czyli powodujący utratę fosforanów (dodatkowo przyczynia się do spadku stężenia witaminy D, hamuje kluczowy proces związany z jej powstawaniem). Niedobór fosforanów powoduje hipofosfatemię, czyli zaburzenia w mineralizacji kości. Przykładami takich [...]
Trudno zaliczyć grzyby do pokarmów szeroko rozpowszechniony w naszej kuchni. Owszem przypominamy sobie o nich np. w okresie Świąt Bożego Narodzenia, jednak nie stanowią one stałego dodatku do naszego menu. Podsumowanie Jeżeli zatem zastanawiałaś (-eś) się, czy warto włączyć grzyby do swojego menu, czy przypadkiem nie zwiększysz zbytnio [...]
[...] dobrze zbilansowanej diety. Te wyjątkowe dary natury są cennym składnikiem jadłospisów, gdyż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, czy antyoksydantów w tym witaminy E i polifenoli. Food and Drug Administration (FDA) zaleca spożycie około 40 g orzechów dziennie w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Jakie nowości? W nowej [...]
[...] Dla Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak przyczynia się do zredukowania liczby zgonów oraz przynosi gigantyczne oszczędności, wynoszące setki milionów euro i to tylko w [...]
[...] Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na zróżnicowaną dietę, obfitującą w produkty roślinne. Pokarmy, które naturalnie zawierają sterole roślinne, są zwykle bogate w witaminy i minerały, a dodatkowo zawierają błonnik. Źródła: https://academic.oup.com/jn/article/136/8/2135/4664773 https://www.jlr.org/article/S0022-2275(20)34722-2/pdf [...]
[...] i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne witaminy i minerały, szczególnie te twarde i długodojrzewające oraz mozzarella banany — słyną z dużej zawartości potasu. Ciekawostką jest jednak to, że mają także tryptofan [...]
[...] może większa porcja wątróbki, czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, a pewne jej ilości mogą wytworzyć bakterie jelitowe. Do niedoborów witaminy B7 prowadzą jednak nie tylko deficyty w jadłospisach. Winne mogą być również problemy z trawieniem i wchłanianiem, takie jak choroby zapalne jelit czy schorzenia o [...]
[...] się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy codziennie dostarczać do organizmu z dietą. Rozsądnym zaleceniem dla osób usposobionych do opryszczki, zdaniem autorów pierwszego z przywołanych wyżej [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]
[...] i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]